Juppé: Srbsko tento týždeň získa štatút kandidáta na členstvo v EÚ

27.02.2012 Celý región

Brusel 27. februára (TASR) - Krajiny Európskej únie tento týždeň udelia Srbsku štatút kandidáta na členstvo v únii. V Bruseli to dnes vyhlásil francúzsky minister zahraničných vecí Alain Juppé po tom, ako Srbsko minulý týždeň vyriešilo niektoré sporné záležitosti vo vzťahoch s Kosovom, svojou bývalou provinciou.

Udelenie štatútu kandidáta je dôležitým krokom k otvoreniu rokovaní o vstupe do EÚ. Rokovania majú harmonizovať srbské zákony so štandardmi EÚ a podľa očakávaní budú trvať niekoľko rokov.

\"Je to hotové, stanovené podmienky boli splnené,\" povedal Juppé novinárom na stretnutí ministrov zahraničných vecí krajín EÚ. Ako dodal, srbskú kandidatúru oficiálne schvália na utorkovom ministerskom stretnutí a následne na summite lídrov EÚ, ktorý sa uskutoční vo štvrtok a piatok. \"Dnes neboli žiadne výhrady. Je to povzbudenie pre Srbsko, aby pokračovalo na svojej ceste k EÚ,\" dodal Juppé.

V decembri Belehrad štatút kandidáta nezískal pre odpor niektorých členských krajín EÚ, ktoré mali obavy z napätej situácie na hraniciach medzi Srbskom a prevažne Srbmi obývaným severom Kosova.

Zástupcovia Srbska a Kosova sa na rokovaniach sprostredkovaných EÚ minulý týždeň dohodli na kompromisnom riešení sporu, ktorý sa týkal účasti kosovských predstaviteľov na regionálnych stretnutiach. Riešenie sa vyhýba otázke nezávislosti Kosova, ktorú Srbsko odmieta uznať.

Srbsko stratilo kontrolu nad Kosovom v roku 1999, keď nálety NATO ukončili dvojročný konflikt medzi jednotkami Belehradu a kosovskoalbánskymi separatistami. Kosovo v roku 2008 vyhlásilo nezávislosť, ktorú však Belehrad odmieta uznať.

Zdroj: Reuters
 

Vyberte región